Ontdek het aanbod

FAMILIE
(De zoektocht voor iedereen)

KLASSIEK
(De zoektocht met meer pit)

Geen betere plek om deze zomer met de hele familie te vertoeven dan Gent en Zulte. Duik in de wondere wereld van kunstenaar Raveel – wie telt het meeste spiegels onderweg? –, houd halt bij het Gravensteen en kom via leuke anekdotes en intrigerende verhalen alles te weten over de Leiestreek.

De wandelingen zijn dezelfde als bij de klassieke zoektocht, alleen zijn de vragen iets toegankelijker: zo is er voor iedereen – van kleinste speurneus tot enthousiaste grootouders, en alle familieleden daartussen – wat wils.

Oh ja, voor we het vergeten: je tocht door Gent en Zulte hoeft na de zoektocht nog niet te stoppen. De streekgids die je gratis bij je deelname aan de zoektocht krijgt, leidt je naar nog meer verborgen parels in de streek.

De doorgewinterde zoektochter die zich graag in een uitdaging vastbijt, vindt vanaf 21 juni zijn gading in de klassieke zoektocht in Gent en Zulte. Treed in de voetsporen van Roger Raveel, ga op pad met Cimon en Pero en duik in de geschiedenis om de vragen van deze klassieke zoektocht op te lossen. De wandelingen voor deze zoektocht zijn dezelfde als die van de familiezoektocht, maar klassieke zoektochters nemen het best een extra speurneus mee op pad. Wat extra pit in de vragen maakt de uitdaging alleen maar leuker, toch?

Je zoektocht naar moois en leuks hoeft aan het einde van de wandeling trouwens niet te eindigen. De streekgids die je gratis bij je deelname aan de zoektocht krijgt, leidt je naar nog meer verborgen parels in de streek.

Praktisch

Laatste nieuws

Op deze pagina houden we je op de hoogte over de laatste nieuwtjes. Is er een wegomleiding of is een vraag uit de zoektocht niet langer op te lossen? Je leest het allemaal hier.

Merk je zelf tijdens je zoektocht een wegonderbreking op of iets anders waardoor een stuk van de zoektocht moeilijk of niet uit te voeren is? Meld het ons per mail naar zoektocht@davidsfonds.be. Zo zorg jij mee voor een aangename beleving van de zoektocht.

Extra te beleven - festiviteiten in Machelen-aan-de-Leie (Zulte)

De eerste twee weken van juli en het eerste weekend van september is het feest in Machelen-aan-de-Leie (Zulte). Hou dan rekening met extra drukte. Parkeren voor de Guldepoort, het startpunt van de zoektocht, is dan niet mogelijk. De andere parkeerplaatsen in de Leihoekstraat (naast huisnummer 6) en de Veerstraat (voor het kerkhof) zijn wel beschikbaar.�

Vanaf vrijdag 2 t.e.m. zondag 4 juli en vanaf vrijdag 9 t.e.m. zondag 11 juli is het centrum afgesloten en wordt het verkeer omgeleid.

 • Van 1 tot 15 juli: kermis op het plein voor de Guldepoort, het startpunt van de zoektocht
 • 2, 3 & 4 juli: Machelen Gulde
 • 10 & 11 juli: feest 100 jaar Roger Raveel en 20 jaar Leielude
 • 3, 4 & 5 september: septemberkermis, tobbedansen, rommelmarkt en koers

Onthaalpunten

Zowel in Gent als Zulte vind je een onthaalpunt voor de Zomerzoektocht vanaf 21 juni tot en met 21 september. Je kan er je deelnemingspakket voor de zoektocht ophalen en verdere informatie over de regio ontvangen. Deze twee plaatsen zijn meteen ook de vertrek- en eindpunten van beide wandellussen.

Opgelet, je zoektochtpakket koop je online. Bestel je liever niet online, dan kan je terecht in het onthaalpunt van Zulte waar je de klassieke zoektocht of de familiezoektocht kan aankopen met betaalkaart aan standaard- of ledentarief. Extra kortingen gelden hier niet. In het onthaalpunt van Gent is er geen verkoop.

Visit Gent - onthaalpunt Gent

Sint-Veerleplein 5 (Oude Vismijn)
9000 Gent

https://visit.gent.be

Dagelijks open van 10 tot 18 uur.

Guldepoort - onthaalpunt Zulte

Dorpsstraat 46
9870 Zulte-Machelen

Dagelijks open van 9 tot 14.45 uur.

Hoe raak je ter plaatse?

Met het openbaar vervoer

Voor het startpunt in Zulte, neem je de trein tot station Deinze. Daar kies je voor bus 75richting Kortrijk. Je stapt af aan halte Machelen De Prins. Vanaf deze halte is het ongeveer 650 meter wandelen tot aan de Guldepoort, het beginpunt van de zoektocht.

Voor het startpunt in Gent, neem je de trein tot station Gent-Sint-Pieters. Vervolgens neem je tram 1richting Wondelgem/Evergem. Je stapt af aan halte Gravensteen. Hier is het startpunt van de zoektocht in Gent.

Stippel jouw persoonlijke route met het openbaar vervoer uit via:

 • NMBS voor je treinreis

 • De Lijn als je reist met de bus of tram

Met de fiets

Deelnemers die per fiets van Zulte naar Gent (en terug) willen, kunnen volgende fietsknooppuntenroutes volgen:

 • Van Zulte naar Gent: 87, 8, 10, 7, 5, 6, 13, 14, 19, 24, 79, 89, 87, 2, 42, 82, 5, 31, 92.
  Voor je knooppunt 92 bereikt, kom je rechts voorbij het Gravensteen aan het Sint-Veerleplein. Dit is het startpunt van de zoektocht in Gent.

  OPGELET:Door een verdere uitbreiding van het fietsnetwerk ontbreekt momenteel de bewegwijzering tussen knooppunt 31 en 92. Je kan de route wel terugvinden op de digitale kaart via deze link. Vanaf knooppunt 31 is het circa 1,5 km fietsen tot aan het Sint-Veerleplein.

 • Van Gent naar Zulte: 31, 5, 82, 3, 6, 30, 89, 79, 23, 20, 14, 13, 11, 9, 6, 5, 7, 84, 85, 87.
  Vlak na knooppunt 85 kom je langs het startpunt van de zoektocht aan je linkerzijde, de Guldepoort.

  OPGELET:Door een verdere uitbreiding van het fietsnetwerk ontbreekt momenteel de bewegwijzering naar knooppunt 31. Knooppunt 31 ligt aan de Gebr. Van Eyckstraat en de Slachthuisbrug. Dat is circa 1,5 km fietsen. Je kan de route online raadplegen via deze link.

Zowel in Gent als Zulte kan je een fiets huren. De verschillende opties vind je hieronder bij Fietsverhuur.

Met de wagen

De binnenstad van Gent is een lage-emissiezone. We raden je dan ook aan om je wagen te parkeren op een gratis parking aan de rand van de stad. Vanaf de P+R parking Flanders Expo/The Loop brengt tram 1 je via station Gent Sint-Pieters naar het startpunt (halte Gravensteen).

In Zulte kan je je wagen parkeren recht tegenover het onthaalpunt de Guldepoort. Parking volzet? Dan kan je ook terecht op volgende gratis parkings:

 • Parking in de Leihoekstraat (voor kampeerautoterrein)
 • Parking de Veerstraat (aan nieuwe kerkhof)

Openbare toiletten

Gent

In de binnenstad van Gent vind je op verschillende plaatsen openbare toiletten. Volgend openbaar sanitair is 7 dagen op 7 open:

 • Botermarkt - Raadskelder
 • Emile Braunplein - Stadshal
 • Ferdinand Lousbergkaai - Astridpark
 • Krijzeltand
 • Ottogracht
 • Oude Beestenmarkt - Scaldissluis
 • Sint-Michielshelling
 • Sint-Veerleplein 9
 • Woodrow Wilsonplein 1 – AC Zuid
 • Toiletten in de parkings van Stad Gent

Zulte

In Zulte kan je gratis gebruik maken van de toiletten in de Guldepoort, het onthaalpunt van de Zomerzoektocht (7 dagen op 7, van 9 tot 14.45 uur).

Via de Leieboorden kun je van in Zulte over Olsene helemaal tot in Machelen wandelen. De bermen aan de waterkant zijn de ideale plek om met je lief af te spreken.

Wouter Berlaen
Singer-Songwriter

Muziekcentrum Kinky Star op de Vlasmarkt lanceerde mijn professionele carrière. Deze vzw geeft jonge, beginnende artiesten een podium. Een aanrader voor wie graag nieuw, onontgonnen talent aan het werk hoort.

Meskerem Mees
Singer-Songwriter

Deze veertig meter lange muur bevat alle elementen die Raveels werk zo typeren

Paul Demets
Dichter, essayist en poëzierecensent

Weinig mensen weten het en je moet al goed kijken om hem te zien, maar bovenop de vernieuwde Boekentoren zit een bronzen hond. Met zijn snuit naar het oosten overschouwt hij de stad.

Meskerem Mees
Singer-Songwriter